Nieuwsberichten

De nieuwssectie publiceert graag ook uw vermeldenswaardige nieuwsfeiten.
Stuur uw bijdrage aan redactie@waardeiland.nl en wellicht verschijnt uw nieuwsbericht onder vermelding van auteur en datum hier!

Burendag Nieuwe stijl groot succes!

Paul Willems
28 september 2017

Burendag werd afgelopen zaterdag op het Waardeiland voor het eerste op een decentrale manier gevierd. Om mensen met hun directe buren te laten kennismaken had het bestuur de wijk opgedeeld in 12 buurtjes. In ieder buurtje is gezocht naar een vrijwiligger die het voortouw wilden nemen en zijn of haar buren wilde vragen om met elkaar ergens op 23 september met elkaar koffie, thee of en borrel te drinken. Vanuit de vereniging waren statefels of partytenten beschikbaar en indien nodig een kleine bijdrage voor bekertjes en schaaltjes.

Uiteindelijk vond het bestuur in zes buurten een vrijwilliger en na een fusie van twee buurtjes werd op vijf plaatsen op het Waardeiland Burendag gevierd. In ieder buurtje werd gekozen voor een borrelmoment en op het hoogtepunt waren er, mede door het mooie weer, zo’n 100-120 buren met elkaar buiten. In de Calslaan was het burendag initieatief zelfs gekoppeld aan een culinair straatfeest, waar vrijwel de hele straat aan meedeed.

De nieuwe aanpak beviel goed: Marieke Chang organisator in de Aletta Jacobdslaan Zuid: "Het was heel leuk om te zien hoe de buren met elkaar omgingen en dat "de buren veel leuker waren dan zij dachten". Hoewel de afspraak was dat de party rond zes uur zou worden beeindigd, bleven de meesten tot acht uur. Iedereen hielp daarna met het opruimen."

Marti Schilder, mede organisator in de buurtcombinatie Krefeldlaan/Oudplein/Sam van Houtenplein: "Het was een geweldige happening.”

Bouke Wartna, deelnemer in Aletta Jacobslaan Zuid: “Er was een hoge opkomst van +/- 40 personen met een "hoorn aan overvloed" aan zelf mee gebrachte hapjes, drankjes en persoonlijk enthousiasme. Het grasveld midden in de zon aan het zuidelijk uiteinde van ons eiland vormde een prachtig decor om elkaar beter te leren kennen. Gastvrouw en gastheer waren het echtpaar Chang, en verder hebben we het ook gezamenlijk aangepakt. Alle lof en dank aan hen!”

Steven Blok, organisator in de Joop den Uyllaan: "iedereen heeft enthousiast meegedaan en Erika en ik gingen pas zo rond 19.00 uur huiswaarts, hoewel de borrel om 18.00 uur zou aflopen. De die hards hebben zelfs nog een spontane bbq aangericht en zijn toch nog tot zo’n 20.30 uur doorgegaan.”

Burendag 2017 is het eerste evenement dat niet met een centrale commissie georganiseerd is. In plaats daarvan heeft het bestuur een aantal mensen gefaciliteerd om het voortouw te nemen in de organisatie van een lokale activiteit. Uit zowel de opkomst als de reacties maken we op dat een vorm is de we vaker kunnen toepassen. Diverse foto’s van burendag 2017 zijn te vinden in het album.