Aletta Jacobs, een rebelse dame

De nieuwssectie publiceert graag ook uw vermeldenswaardige nieuwsfeiten.
Stuur uw bijdrage aan redactie@waardeiland.nl en wellicht verschijnt uw nieuwsbericht onder vermelding van auteur en datum hier!

Aletta Jacobs, een rebelse dame

01 maart 2020

Lezing van Mia Meijer over leven en werk van Aletta Jacobs, een rebelse dame.

Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts in Nederland en een groot voorvechtster voor de rechten van de vrouw, past in het rijtje van de vrouwelijke rebellen en dwarsliggers die de 20e eeuw heeft voortgebracht.

Haar autobiografie ‘Herinneringen’ uit 1924 is in het kader van 100 jaar Vrouwenkiesrecht opnieuw uitgegeven bij Boom Uitgevers Amsterdam. Mia Meijer heeft deze heruitgave verzorgd en van een nieuwe inleiding voorzien. Aletta Jacobs is voor haar een ideaal voorbeeld van een krachtige vrouw met zowel passie en doorzettingsvermogen als schrijftalent. Nog steeds is de historische betekenis van wat Aletta Jacobs en andere feministen van het eerste uur (o.a. Rosa Manus) tot stand hebben gebracht, uiterst actueel. Veel taboes heeft Aletta Jacobs met succes bestreden. Als voorbeeld: een succesvol voorbehoedsmiddel heeft zij in Nederland geïntroduceerd, dwars tegen de mening van haar mannelijke collega’s in.

Mia Meijer geeft op donderdag 14 maart om 11 uur een lezing in Bibliotheek Nieuwstraat, Nieuwstraat 4, Leiden

Klik hier voor meer informatie