Update Energietransitie

De nieuwssectie publiceert graag ook uw vermeldenswaardige nieuwsfeiten.
Stuur uw bijdrage aan redactie@waardeiland.nl en wellicht verschijnt uw nieuwsbericht onder vermelding van auteur en datum hier!

Update Energietransitie

06 oktober 2024

Beste ondernemers en bewoners,

Allereerst willen wij u op de hoogte brengen van een bestuurswissel in de SEDWW; Erik Kruyt wordt per 1-1-2025 secretaris in plaats van Ton van de Meer, die heeft aangegeven te willen stoppen vanwege zijn gezondheid. Ton vertegenwoordigde De Waard in de SEDWW en Dave de Vogel zal nu het derde lid van De Waard in de Stichting worden. Het bestuur is dan als volgt samengesteld:
Eileen Focke-Bakker    Waardeiland    Voorzitter
Marcel Langezaal         De Waard        Penningmeester
Erik Kruyt                      Waardeiland    Secretaris
Edwin van Diemen       De Waard         Lid
Bas Spruijtenburg        Waardeiland     Lid
Dave de Vogel              De Waard        Lid
We danken Ton voor zijn tomeloze inzet!

We hadden u per 1 oktober de definitieve Startnotitie, de eerste stap naar een Wijkuitvoeringsplan, willen toesturen met daarbij de SEDWW oplegger. Zie voor stappenplan van de overheid de introductie bij de verslaglegging van de SEDWW enquête van afgelopen mei. We zijn, zoals eerder vermeld, ook bij het opstellen van de Startnotitie betrokken geweest.

Aangezien de gemeente de Startnotitie van de stempel ‘vertrouwelijk’ heeft voorzien totdat het document in het College is geweest kunnen we u het nog niet toesturen. We sturen u wel alvast de SEDWW ‘oplegger’ op het document en hopen nu 15 oktober u de notitie te kunnen sturen.

De genoemde wetten waaraan gerefereerd wordt in de ‘oplegger’ zijn de Wet collectieve warmte (Wcw) en de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). Deze wetten moeten nog door verschillende overheidsinstanties besproken worden alvorens zij in werking kunnen treden. De Wcw heeft vertraging opgelopen.

In de notitie is aangegeven dat er een Wijkuitvoeringplan overleg (het WUP overleg) wordt opgestart tussen de gemeente en de SEDWW en er is een belangrijke plaats ingeruimd voor de SEDWW klankbordgroep. Communicatie over Startnotitie richting bewoners en ondernemers komt via de e-nieuwsbrieven van de SEDWW, de Vereniging Waardeiland en De Waard Vereniging, een gemeentelijke bewonersbrief en nog te organiseren bewoners-ondernemers avonden. Wij zullen aandringen op avond sessies en niet meer in de middag. Na het vaststellen van de Startnotitie gaat de gemeente, i.s.m. het WUP overleg, aan de slag met een adviesnota aan de wethouder Yvonne van Delft over de betaalbaarheid van mogelijke opties.

12 oktober a.s van 11 - 16 uur is er een energiefestival in huis van de buurt Matilo. de SEDWW zal daar aanwezig zijn om toelichting te geven en vragen te beantwoorden.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben laat het ons weten.
Uw input nemen we mee in de verschillende overleggen.

Met vriendelijke groet,

Namens de SEDWW,

Eileen Focke-Bakker