Aanleg glasvezel
De nieuwssectie publiceert graag ook uw vermeldenswaardige nieuwsfeiten.
Stuur uw bijdrage aan redactie@waardeiland.nl en wellicht verschijnt uw nieuwsbericht onder vermelding van auteur en datum hier!
Aanleg glasvezel
Op verzoek van Jos Arts (voorzitter van de Vereniging) heeft de verantwoordelijk gemeente manager gereageerd.
De voorzitter:
Ik heb de verantwoordelijke gemeente manager van de glasvezel gesproken n.a.v. enkele klachten over KPN (uitvoerder kabelaanleg: Volker Wessels Telecom) en Odido (uitvoerder kabelaanleg: ODF Open Dutch Fiber).
Reactie:
Hierbij zoals afgesproken een stukje tekst ter verduidelijking
Voor Leiden als stad van kennis en cultuur is de digitale bereikbaarheid van de stad erg belangrijk. Vanaf 2021 zijn we daarom gestart met het aanleggen van een glasvezelnetwerk in de gemeente Leiden, eerst door NEM/KPN en vanaf 2023 kwam Open Dutch Fiber (ODF) daarbij en deze zomer gaat Glaspoort aan de slag met het aanleggen van glasvezel op bedrijventerreinen. Zo zullen de inwoners en ondernemers van Leiden in de nabije toekomst toegang hebben tot een betrouwbaar, snel en duurzaam netwerk.
Belangrijk te melden is dat de gemeente geen opdrachtgever is. In Nederland hebben wij een aantal netwerkbeheerders die conform de telecomwet zorgen voor digitale bereikbaarheid van burgers, gemeenten zijn daar geen partij in. De netwerkbedrijven werken in de openbare ruimte met een vergunning die is afgegeven door de gemeente.
Is er enige vorm van coördinatie en controle vanuit de gemeente op de aanleg van de glasvezelkabel?
Er is een gemeentelijke projectteam aangesteld dat vooroverleg voert met de exploitanten over de fasering van de aanleg van glasvezel en de gemeentelijke kwaliteitseisen aan de uitvoering. Namens het projectteam controleert een toezichthouder of de werkzaamheden conform afspraken worden uitgevoerd.
De toezichthouder is ook aanspreekpunt en handelt klachten af.
Is er afstemming tussen werkzaamheden die uitgevoerd worden, zoals wijkvernieuwing of herbestrating en de aanleg van glasvezelkabel. (Met als doel om te voorkomen dat nieuw aangelegde bestrating weer moet worden opengemaakt)?
Er zijn overleggen om de planningen van de glasvezelaanleg en overige werkzaamheden op elkaar af te stemmen. Daarbij is het doel om zoveel mogelijk te voorkomen dat er twee keer in korte tijd werkzaamheden in dezelfde straat plaatsvinden. Dit blijkt niet altijd mogelijk.
Is er controle vanuit de gemeente, of na de aanleg van de glasvezelkabel het wegdek, straten en stoep in een voldoende kwaliteit worden hersteld en achtergelaten nadat de glasvezelkabel is aangelegd?
In een samenwerkingsovereenkomst is afgesproken is dat de exploitant tot 1 jaar na aanleg waar nodig kosteloos herstelwerkzaamheden moet uitvoeren.
De toezichthouder van de gemeente houdt hier toezicht op en zorgt ervoor dat de openbare ruimte in goede kwaliteit weer wordt achtergelaten.